Menu Close

POTRAGA ZA DOBROM IGRAČKOM

Novogodišnji praznici su vreme darivanja, a roditelji se trude da poklonima nagrade to što su mališani bili dobri i da im ispune želje. U novogodišnjoj groznici, jureći kroz gužvu i trčeći s jedne rasprodaje na drugu, često zaboravimo da promislimo koja bi igračka bila najbolji za dete. A kad se nađemo usred tog šarenila, mnoštva oblika i zvukova, ni sami ne znamo šta bismo pre uzeli i čime bi se naša deca radije poigrala. Iako je lepo ispoštovati dečije želje i priuštiti im dragu igračku, ipak pre kupovine treba pronaći odgovor na pitanje: šta je dobra igračka?

Na ovo pitanje, naravno, nema univerzalnog odgovora. Koje igračke će završiti u vašoj novogodišnjoj korpi, zavisi od uzrasta deteta, njegovih interesovanja, ali i dubine vašeg džepa. Ipak, trebalo bi da imate u vidu neke osnovne preporuke stručnjaka:

Koje uslove treba da ispunjava dobra igračka?

  • Treba da je primerena uzrastu: na kutijama najčešće piše za koji se uzrast preporučuje taj proizvod. Ako niste sigurni u tu preporuku, uvek možete da pitate prodavačice. Bitno je da ne uzmete igračku za koju dete još nije spremno, jer su to bačene pare. A može da bude i opasno ako detetu mlađem od tri godine kupite igračku namenjenu starijoj deci, jer ona sadrži sitne delove koji mogu da se progutaju ili stave u nos. A ako pak kupite igračku koju je dete preraslo, samo će skupljati prašinu negde u ćošku.
  • Da podstiče na kreativnost i maštu: autići koji sami idu, avioni koji lete ili lutke koje pričaju veoma su zanimljivi, ali ne podstiču dečiju aktivnost. Možda je bolje kupiti igračku koja će detetu omogućiti da je koristi na razne, kreativne načine.
  • Da produbljuje iskustva: ako je okruženo igračkama koje su „nastavak“ svakodnevnog života, dete će se mnogo kreativnije koristiti njima – na primer ako mu kupujete vozić, prvo ga provozajte pravim vozom, tako će ono imati iskustvo koje će nadograđivati kroz igru, preporučuju psiholozi.
  • Koja pruža mogućnost izbora: igračke koje sadrže više mogućnosti za igranje i više funkcija obogatiće dečiju igru i saznanje. Takođe, nemojte nagomilavati iste ili slične igračke, već gledajte da budu raznovrsne.
  • Da ima dodatnu opremu: ako dete već ima auto ili lutku, sjajan poklon je nadogradnja toga – garaža za auto, trkačka staza, kolica, kadica i oprema za povijanje bebe. To će podstaći dete da razvija svoje igre, da se igra uloga i tako obogaćuje svoj svet.
  • Prema rečima fizijatara, dobra igračka ima tri funkcije: podstiče razvijanje i proširivanje sposobnosti na trenutnom nivou razvoja, omogućuje zadovoljenje potreba iz prethodnog razvoja i podstiče razvoj deteta.
  • Dobra igračka treba da bude neškodljiva: da je izrađena od bezbednih, proverenih materijala, bez oštrih ivica i delova koji lako otpadaju (ovo se naročito odnosi na magnete i baterije!), da nije od materijala koji mogu da izazovu alergiju, da nema toksičnih plastičnih delova (što je čest slučaj kod nekvalitetnih igračaka, koje su jeftinije, ali nisu bezbedne).
  • Treba da bude lepa, skladnih boja i oblika, jer tako deca upoznaju i estetske kriterijume i razvijaju osećaj za lepo.Prava igračka za uzrast

Od rođenja do devet meseci:

U tom periodu detetu su potrebne „funkcionalne“ igračke. To su one koje potpomažu razvoj funkcija koje se kod njega upravo razvijaju – motoričke, čulne, opažajne. U tom uzrastu najvažnija je zvečka. Iako su danas popularne zvečke koje pište, jarkih boja, takav istovremeni udar na čula ne preporučuje se. Zvečka treba da bude u dve kontrasne boje, pastelna i laka za držanje. Malo kasnije, dobre su gumene igračke koje deca smeju da žvaću, kocke koje se slažu i igračke koje proizvode prijatan zvuk (ali ne preglasan).


Od  devet do 12 meseci:

Loptice, igračke s točkićima ili pokretnim delovima, kocke koje se slažu jedna na drugu, ili jedna u drugu najbolji su izbor za ovaj uzrast. Takođe, dobre su i “gimnastike“, koje obično imaju više funkcija, a podstiču dete na puzanje i kasnije na hodanje. Sličnu ulogu imaju guralice i razne igračke na točkovima koje se vuku ili guraju.  


Od 12 do 24 meseca:

U ovom periodu još uvek su zanimljive igračke koje se vuku, razni autići koji se mogu voziti, konstrukcije i kocke s geometrijskim elementima, slikovnice, lutke. Dete počinje da se zanima za muziku i bajke, a javlja se i simbolička igra – vole da hrane druge ili svoje „bebe“, da spremaju hranu, pa su kuhinje i posuđe raznog oblika takođe dobar poklon. Dobre su i sve igračke koje umnogome liče na živa bića koja predstavljaju.

Od dve do tri godine:

U ovom uzrastu dete je veoma aktivno, trči, penje se, skače, ali ga ne drži dugo pažnja. Već ume da drži bojice i pomalo crta, da isprobava razne tehnike, a pravo je vreme i da uživa u plastelinu i raznim testima za oblikovanje. Obožava da se igra materijalima za konstrukciju, a najbolji su oni koji daju što više različitih varijanti za slaganje. Takođe, u ovom uzrastu dete već može da slaže bockalice i uživljava se u uloge, pa majstorski alat, lekarski pribor i pribor za friziranje postaju zanimljive igračke.

Od tri do pet godina:

U ovom periodu deca pucaju od energije, pa su trotinet, tricikl i bicikl veoma poželjna igračka. Takođe, ovo je pravo vreme da deca uče igre s pravilima, jer pomoću njih razvijaju strpljenje i samokontrolu, a navikavaju se i na prihvatanje poraza. U ovom uzrastu odlični pokloni su bojice, bojanke, pazle, kao i sve igračke koje im daju mogućnost da oponašaju odrasle i igraju se igara uloga. U ovom periodu zanimljive su i igračke koje se kreću i ispuštaju zvuke, knjige za decu, kućice za lutku, garaže za automobile i sl.

Predrasude o igračkama

Većina današnjih mališana ima previše igračaka, tvrde psiholozi. Roditelji često iz osećaja krivice što premalo vremena provede s mališanima decu zatrpavaju igračkama, a to nikako ne doprinosi njihovom razvoju, već ih samo zbunjuje. Kada je okruženo s previše igračaka, dete ne zna da izabere i često ih samo razbaca, prelazeći žurno s jedne aktivnosti na drugu. Zato roditelji koriste mali „trik“: deo igračaka sklone na neko vreme, a onda ih posle nekoliko meseci vrate, pa deca budu oduševljena kao da su dobila nove igračke.
Samo skupa igračka je dobra – ovo je u stvari marketinški trik. I jeftine igračke mogu da budu veoma podsticajne. Ali, ne treba mešati jeftinu i nebezbednu igračku, ova druga je napravljena od materijala koji mogu da budu štetni po detetovo zdravlje.
Što je igračka komplikovanija, bolja je. Da je ovo velika predrasuda najbolje govori podatak koji će svaki roditelj potvrditi – deca se često mnogo lepše igraju sa ambalažom i kutijom od igračaka, nego sa samim igračkama.
Deci su igračke dovoljne – ponekad jesu, ali vaše dete će mnogo više uživati ako se s vremena na vreme i vi uključite u igru i pustite mašti na volju. Ne samo da će ono biti srećno, već ćete se i vi osećati mnogo bolje.

Tekst preuzet sa sajta:

http://www.babyplaneta.rs