Menu Close
2

Kako obavljamo pregled?

 Zaključili ste, ili su vam sugerisali da je vašem detetu potreban logopedski pregled. Šta dalje? Odakle krenuti? Kako se pripremiti? Evo odgovora na neka od čestih pitanja.
 

Ko sačinjava tim stručnjaka za pregled?

Tim sačinjavaju logoped i psiholog, i po potrebi razni profili stručnih saradnika-konsultanata:

  • dečiji psihijatar
  • otorinolaringolog
  • neurolog

Zašto je važno da Vaše dete pregleda „tim stručnjaka“?

Radi preciznije dijagnostike potrebno je da Vaše dete pregleda tim stručnjaka, kako bi se problem sagledao iz više uglova i donela prava dijagnostička mera, a na osnovu toga napravio dobar plan tretmana. Prošlo je vreme straha od pregleda psihologa, psihijatra…

Savremeni roditelji su svesni činjenice da nije “tabu” otići kod psihologa ili psihijatra, već je važno u pravo vreme dobiti savet, kako se ne bi propustio dragoceni period važan za napredovanje vašeg mališana! 

Kako je zamišljen pregled u našem logopedsku centru?

Pre svega, roditelj je uvek u stresu šta stručni tim može da saopšti. Potrebno je da znate da se u našoj ustanovi brze odluke nikada ne donose. Potrebno je da se dete prati nekada i više od jednog susreta kako bi se postavila valjana dijagnostika.

 
 

Kako bi se i roditelji i dete osećali što prirodnije i opuštenije, kako bi dete bilo što manje uplašeno i pružilo pravu sliku radi dijagnostike, naš stav je, da ukupna atmosfera pregleda protiče kroz dovoljno igračaka za dete, ali bez previše stimulusa.

Mi često u te svrhe koristimo naše malo „lutkarsko pozorište“, čiji je kreator naš psiholog sa dvadesetsedmogodišnjim iskustvom Sonja Subotić. 

Kako pripremiti dete?

Nikada nije dobro reći detetu neistinu npr. “idemo u igraonicu i slično, a dovesti ga na pregled“ ili još gore – ne reći mu ništa! 

Priprema je potrebna!

 

Ona podrazumeva da se detetu na blagi način kaže da će ići zajedno sa roditeljima na jedan potpuno bezbolan pregled, gde će ga ponešto pitati, na ljubazan i fini način i da  će tamo biti neke interesantne igračke koje su možda nove za nju/njega! 

U okviru Logopedskog centra Higia Logos možete zakaziti timski pregled na telefone:

011 2970891   065 865 12 60